söndag 16 juni 2013

Sjösättning av Scampagne



Då var det dags att få lite nytt på bloggen, och det är väl lika bra att börja från början.

Förberedelserna för sjösättningen hade ju redan mentalt påbörjats tidigare men vi började i all fall med att åka till Stockholm den 4 maj för att förbereda sjösättningen av Scampagne. Väl där kunde vi konstatera att de flesta andra båtar i alla fall de som skulle sjösättas redan var redo och där stod vår båt under sin vita presenning och skämdes.
Nå det var ju bara att börja vi hade i alla fall en dag på oss att förbereda båten för sjösättning, så av åkte presenningen och vi började tvätta och skura båten inne och ute, det märktes direkt att hon har saknat kärlek och underhåll under flera år.
Vid senaste upptagningen så hade hon inte tvättats i botten så vi fick skura bort förra årets påväxt till att börja med, sedan utsidor och överbyggnad även teaken i sittbrunnen fick sig en omgång med Snappy Teak.

Så kom den 5 maj och vi var på gång från tidig morgon för att vänta på våran tur att åka i vattnet, däremot fick vi vänta till kl 1 innan det bar i vattnet, vid det läget hade vi hoppat i och ur båt i flera omgångar i hopp om att det snart skulle vara vår tur. 




Redo för sjösättning.






När väl båten var i vattnet kunde vi börja med att packa in all utrustning och packning i båten och det var ju inte så lite, vi hade helgarderat oss med verktyg och extra prylar såsom räddningsdräkter extra batterier osv. Vi skulle ju ändå ta oss över Ålands hav i en för oss okänd båt med en gammal motor som vi ej visste om skulle fungera och det första veckan i maj.
Redan på kvällen lyckades vi få på masten efter lite funderande över vad som skulle sitta var, och efter en lång dag av förberedelser och stress så kom våra goda vänner som även hjälpt till under de tidigare dagarna med 3 kartonger pizza och det kan säkert intygas av flera att det behövdes.



Våra planer var att komma iväg redan den 6 maj och då kanske ta oss till Vaxholm, men eftersom att det alltid skall ta sådan evinnerlig tid att hitta reservdelar och rätt butiker så togs beslutet att vi skulle åka tidigt nästa morgon, dels så hade vi en del riggtrim och lindragning att göra samt installation av en ny toalett, då den gamla läckte som ett såll i packningarna, nå jag tänkt nog köpa nya packningar men när en ny komplett stol inte var farligt mycket dyrare så gick tanken om att byta packningar bort och ny stol införskaffades.
Seglen börjar komma på plats.
Så var det klart att ta kväll allt börjar vara redo för morgondagens seglats.

Såklart skulle första lagade maten i Scampagne vara scampis med champagne. 

Utöver detta så installerade vi ett nytt extra batteri och laddare för kommande navigationsutrustning med laddningsseparator på detta sett skulle vi alltid ha ett fullt batteri om det skulle behövas, samt  en provisoriskt  inverter på 600 watt så vi kan ladda telefoner och möjligen använda den nya led teven som vi monterade på styrbords skottet i salongen, nya led ljus armaturer över salongsbord och pentry skruvade vi även fast. Samt så installerades en gasvarnare då båten även har gasvärmare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar