söndag 16 juni 2013

Över havet

8 maj, vädret var vackert och en total avsaknad av vind infann sig vid området kring Furusund, vi bestämde oss att köra för motor till Fejan för att där bestämma om det var någon ide att ta oss över havet denna dag eller om vi skulle vänta på bättre vindar.

Inget optimalt seglingsväder.
 Morgonen började med en stadig frukost samt bunkring av bränsle och en promenad till macken för att fylla på bränsle kaggen. Vi hade redan dagen innan lokaliserat macken i hopp om att där skulle finnas landströms adaptrar då jag lyckades lämna våran i landströms boxen på Hundudden i Stockholm såklart var de slutsålda, man borde ha dessa fastskruvade på kabeln så de inte glöms kvar, hursomhelst med en välfungerande värmare är det ju inte några problem att hålla båten varm på natten.




Vi avgick från furusund 09.45 för motor och tog iland på Fejan 11.35, efter att hunden har fått klämma ut det sista och jag kontrollerat senaste väderrapporten kunde jag konstatera att vi bör få bra vind ute på Ålands hav bara vi tar oss dit, det skulle fortsättningsvis vara stiltje på svenska sidan nästan hela dagen.


Kl 12.15 avgår vi från Fejan för motor och styr stäven mot horisonten, när vi passerat Tjärven börjar vinden sakta mak att visa sig och vi börjar ta upp seglen, efter ytterligare några Nm börjar seglen dra och vi stänger av maskineriet. Snart är vi uppe i 6 knop och efter lite justeringar på rigg och segel så surras rodret och Scampagne håller samma kurs i flera timmar utan större ändringar.

På väg ut mot havet.

Seglen satta och vinden ökar sakta ju längre ut på havet vi kommer.

Det var inte varma vindar ute på havet, även hunden behövde vindtäta kläder.

Efter några timmar börjar båken på Kobba Klintar att uppenbara sig i diset, när vi närmar oss Korrvik tas seglen ner och den sista biten körs för motor medans seglen beslås, kl 18.15 är vi förtöjda i ÅSS gästhamn och kan här konstatera att trotts att vi har hämtat för oss en större segelbåt så är vi fortfarande minsta båten i gästhamnen. Vid ankomst hade vi förflyttat oss 43,5 Nm under denna dag men ännu hade vi ca 28 Nm kvar innan vi är i Långnäs som här slutmålet för resan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar