tisdag 18 juni 2013

Nya motorn åker in

Då var det dags för nya motorn att åka in i Scampagne, innan detta så vaskades motorutrymmet och bilgen rent från gammal olja och skit. Tidigare ägare hade borrat en del hål mellan motorlådan och bilgen för att på det sättet dränera ut olja och vatten ner till kölsvinet vilket har resulterat i att mängder med olja och skit har genom åren samlats mellan och runt motorlådan, vilket sakteliga skitar ner hela bilgen.

Vaskning
Den nya motorn är en Nannidiesel på 14 hk vilken vi tog in på samma sätt som den gamla togs ut fast tvärtom, för att se hur vi förberedde alla linor ta en titt här.

Kopplat och klart för att lyfta och svinga in motorn över sittbrunnen.

När väl motorn var över sittbrunnen kopplades en lina fast i maststöttan för att  vi skulle kunna dra in motorn i båten samtidigt som storskotet slackades.

När väl motorn var nere i båten kopplades skotlinan  med ett block fast och vinschades upp så vi kunde dra motorn förut mot motorlådan.

Sen är det bara att knuffa motorn föröver.  

Tar motorn förbi maststöttan. 

När motorn nästan är på plats är det bara att slacka  på skotlinan och få motorn ner i motorbädden.
Vi använde sedan en talja för att på ett säkert sätt ta reda på hur mycket motorbädden behövde byggas om för att få motorn att passa med propelleraxeln.
Efter att firman som skulle koppla in motorn hade varit och utvärderat situationen angående motorbäddens ombyggnad samt bestämt vilka delar som behövde beställas, konstaterades att motorbädden där motortassarna skulle fästas behövde höjas 45-50 mm, samt att vi behövde slipa ur ca 10-15 mm för oljetråget i botten på motorlådan eller åtminstone plasten från motorlådans botten. Dessutom behövde båten upp på land för att det är inte roligt att börja slipa bort material från eller nära båtens skrov, vi hade ju ingen aning hur mycket utrymme det fanns mellan motorlådan och ytterskrovet. Vi behövde dessutom byta propeller till en högergående och det är lättare att linjera upp motorn när man kan se hur propelleraxeln ligger på utsidan.

1 kommentar:

  1. Hur gick det? Vi väntar med spänning på fortsättningen...

    SvaraRadera