söndag 16 juni 2013

Första seglingen

Den 7 maj 09.30 lämnade vi Hundudden och påbörjade vår resa till Åland, vädret var till en början mulet och med en lagom frisk bris från väst. Omedelbart utanför vågbrytaren hissades storen och senare halades genuan ut, varvtalet på motorn ändrade markant nu drog seglen och motorn stängdes av.
Vi passerar Högudden Lidingö i 5,5 knop och planerar rutten via Vaxholm och om vinden håller tänkt vi ta oss till Furusund.
Passerar Högudden.
Frun och jag med vår hund King 

Då vi har vår hund med så var vi tvugna att dagen innan besöka veterinär, så vi hade bokat ett veterinär besök för skeppshunden. Då det finns dvärgband mask i Sverige och inte i Finland så måste hunden få ett avmaskningspiller av en veterinär som även intygar med stämpel och underskrift i hundens pass, annars kan hunden hamna i karantän i flera månader och det vill man ju inte. Detta var ju ingen billig historia, först måste vi köpa pillret själva på apotek och det kostade ca 80 sek, sedan tar man med sig piller och hund till veterinär som enbart stoppar pillret i hundens mun och kontrollerar att det inte spottas ut, sedan stämplas och undertecknas tidpunkten i passet och lädret förlorar 430 sek. Detta känns jävligt dyrt med tanke på veterinärens arbetsinsats

Min bror Sebastian var med på resan han skriver dessutom en blogg över ett annat båtprojekt som ni hittar här 

Vi passerar Vaxholm med fortsatt stadig vind och konstaterar att enligt väder prognosen så skall det mojna till kvällen när vi är 10 Nm från Furusund börjar det mojna och vi börjar överväga att köra för motor sista biten om det avtar mera. Men med vinden in akterifrån kommer vi på iden att vi kan ju testa spinnaker sista biten. 




Spinnaker segling är något som ingen av oss är vana vid, jag har enbart använt spinnaker 2 gånger förut med varierat resultat. Första gången gick det bra tills rorsmannen glömde bort att styra enligt vinden samtidigt som ett vindil kom och vips så låg spinnakern nästan på vattnet och fördäcksgastarna kramade masten för brinnande livet, sedan avslutade vi det projektet. Andra gången jag testade med spinnaker så gick det bättre och då fick man lite känsla över hur det kanske skulle gå till. 
Så vi förbereder nedhal och skoten eller skot och gaj som jag nu lärt mig, för att göra detta utan massa störande extra segel rullade vi in genuan och kopplade spinnakern och upp for den och öppnade bra utan problem sedan tajtade vi lite här och där och iväg bar det med 7 knop för nu hade vinden frisknat i lite igen. Nu senare har jag fördjupat mig mera i spinnakersegling  och man kan ju konstatera att jag hade nog bommen upp och ner och för lågt på masten samt avsaknad av suggor men man måst ju lära sig på något sätt.
 
Furusund

Vi kam till Furusund 17:30 spinnakern fick vi dessutom hel ner, vi lägger oss i den nästan tomma gästhamnen med sidan till, oavsett skulle vi måsta stanna här för hunden hade varit många timmar utan rastning och magarna våra börja kurra och tanken på grillat får oss att ta kväller, vi hade ju i alla fall seglat 33,5 Nm under första dagen. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar